Poplave poharale Gradačac: Šteta je ogromna, no problemi se tek očekuju

E. M.
Poplave poharale Gradačac: Šteta je ogromna, no problemi se tek očekuju
Print Screen / Gradačac

Gradačac je ponovo jučer bio na udaru oluje koja je sa sobom donijela obilne padavine i uzrokovala bujice, ali i veliku materijalnu štetu, kazali su nam iz Civilne zaštite Gradačac. 

Mnoge saobraćajnice su se našle pod vodom, a poplavljeni su i brojni stambeni i poslovni objekti, rekao je za Radiosarajevo.ba Isam Sendić, šef Službe civilne zaštite Gradačac.

I prije nekoliko dana Tuzlanski kanton je pogodilo nevrijeme praćeno gradom, a prema najavi Federalnog hidrometeorološkog zavoda slično vrijeme se očekuje i narednih dana, tako da je pred stanovnicima ovog grada i okolnih sela sigurno još mnogo neprespavanih noći. 

Kako nam je naglasio Sendić, nakon grada koji je pogodio ovo područje jučer oko 16 sati, pala je i velika količina kiše.

"Došlo je do pojave velikih bujičnih tokova koje su napravile značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i putevima. Nekoliko poslovnih i stambenih objekata je poplavljeno, voda je ušla u domaćinstva, ali nije bilo potrebe za evakuacijom", kazao je Sendić.

Najviše su stradala naselja Međiđa Donja, Mionica 3, Zaseoci, Kukuruzi, Tufekčije, Rakija. 

Na prostoru Međiđe Donje angažirani su i bageri jer je saobraćajnica bila poplavljena te je onemogućavala saobraćaj.

"Trenutno je oblačno vrijeme u Gradačcu, bez padavina, ali ih očekujem u toku dana. Naše ekipe su na terenu, radi se na sagledavanju štete, planira se dezinfekcija i sve ostalo što je potrebno da se pripremimo za nove nepogode", istakao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije